Vse kategorije

Domov>Pomoč strankam>Novice

Pojasnjene termovizijske kamere

Čas: 2021-05-08 Ogledi: 38

Termovizijske kamere so naprave, ki toplotno energijo (toploto) prevajajo v vidno svetlobo, da analizirajo določen predmet ali prizor. Izdelana slika je znana kot termogram in se analizira s postopkom, imenovanim termografija. Termovizijske kamere so dovršene naprave, ki zajeto sliko obdelajo in prikažejo na zaslonu. Te slike lahko uporabimo za takojšnjo diagnozo ali jih obdelamo s pomočjo posebne programske opreme za nadaljnjo oceno, natančnost in izpis poročila. Termovizijske kamere dvignejo merjenje temperature na višjo raven; namesto da dobite številko za temperaturo, dobite sliko, ki prikazuje temperaturne razlike na površini.

Kaj vidijo termovizijske kamere?
Vidna svetloba je tisto, kar vidimo vsak dan okoli sebe. To je edini del elektromagnetnega spektra, ki ga lahko vidimo. Vidna svetloba zavzame le majhno območje v elektromagnetnem spektru, infrardeče sevanje (IR) pa predstavlja večji odstotek. Če želimo videti, kaj se dogaja v drugih delih spektra, potrebujemo posebno opremo.
Vsi predmeti absorbirajo, odsevajo in včasih prenašajo energijo na različnih ravneh. Različni materiali oddajajo toploto ali mraz z različnimi hitrostmi. To energijo lahko zazna infrardeča oprema in jo prikaže kot slike.

Aplikacije in uporabe termovizijskih kamer
Prvotno razvite za vojaško uporabo med korejsko vojno so se termovizijske kamere preselile na druga področja in so našle veliko uporab. Gasilci jih uporabljajo za pogled skozi dim, iskanje ljudi in lokalizacijo žarišč požarov. Organi pregona uporabljajo tehnologijo za upravljanje nadzornih dejavnosti, iskanje in prijetje osumljencev, preiskovanje prizorišč kaznivih dejanj ter izvajanje iskalnih in reševalnih akcij. Tehniki za vzdrževanje daljnovodov najdejo pregrete spoje in dele, da bi odpravili morebitne okvare. Kadar postane toplotna izolacija okvarjena, lahko gradbeni tehniki opazijo uhajanje toplote, da izboljšajo učinkovitost hlajenja ali ogrevanja. Fiziološke dejavnosti, kot je vročina, pri ljudeh in drugih toplokrvnih živalih lahko spremljamo tudi s termografskim slikanjem. Prav tako so pogosta orodja, ki jih uporabljajo domači inšpektorji.

Značilnosti termovizijske kamere
Termovizijske kamere lahko kupite z najmanjšim številom funkcij, ki na zaslonu berejo samo temperaturo fiksnih sredinskih križišč ali z več funkcijami, ki uporabniku omogočajo izbiro več premičnih križišč in primerjavo med njimi, da prikažejo visoko, nizko in povprečne temperature na zaslonu. Termovizijske kamere imajo več barvnih palet, ki jih lahko izbere uporabnik, na primer črno-bele, železne ali mavrične. Paleto železa najpogosteje uporabljajo domači inšpektorji. Črno-bela paleta pomaga prepoznati podrobnosti na sliki, mavrična paleta pa ima najboljšo toplotno občutljivost za prikaz temperaturnih razlik. Spodaj si oglejte vzorčne slike nekaterih barvnih palet.

Kaj iskati v termovizijski kameri
Obstajajo številne komponente, ki prispevajo k kakovosti in stroškom termovizijske kamere. Najpomembnejša dejavnika sta ločljivost detektorja in toplotna občutljivost.
Ločljivost detektorja opisuje število slikovnih pik. Najpogostejše ločljivosti so 160 x 120, 320 x 240 in 640 x 480 pik. Detektor 320 x 240 ustvari sliko, sestavljeno iz 76,800 pik. Ker ima vsaka slikovna pika povezano temperaturo, ki znaša 76,800 temperaturnih podatkovnih točk. Višje ločljivosti dajejo tudi vidno jasnejše slike.
Toplotna občutljivost je najmanjša temperaturna razlika, ki jo lahko zazna kamera. Občutljivost 0.05 ° pomeni, da lahko fotoaparat razlikuje med dvema površinama s samo petstotinko stopinjske temperaturne razlike.
Drug pomemben dejavnik, ki ga je treba upoštevati, je temperaturni razpon termovizijske kamere. Doseg pove, kakšne so najnižje in najvišje temperature, ki jih lahko meri kamera (značilno je od -4 ° F do 2200 ° F).
Za pridobitev najboljše termične slike za analizo lahko na večini kamer izvedemo štiri prilagoditve: ostrenje, spremembe nastavitve emisivnosti, spremembe nastavitve odsevne temperature in termično nastavitev. Vsako od teh prilagoditev je treba upoštevati pri izbiri termovizijske kamere.
Tako kot običajni fotoaparat mora biti tudi objektiv termovizijske kamere usmerjen, da se poveča jasnost slike. Večino kamer lahko izostrite tako, da zasukate lečo. Prefinjenejše kamere imajo fokus na tipko.
Emisivnost je količina sevanja, ki ga odda objekt, v primerjavi s sevanjem popolnega sevalca, kadar imata oba enako temperaturo. Prilagajanje emisivnosti je pomembno pri merjenju temperature ali pri primerjavi temperatur dveh različnih predmetov. Vse kamere ne omogočajo uporabniku vnosa odsevne temperature.
Nastavitev odsevne temperature omogoča uporabniku, da kompenzira temperaturo okoliških predmetov, ki se odraža na predmetu. Tako kot emisivnost je tudi odsevna temperatura pomembna pri merjenju temperature ali primerjavi temperature dveh predmetov. Vse kamere ne omogočajo uporabniku vnosa odsevne temperature.
Termična nastavitev kamere vključuje prilagajanje razpona ali temperaturnega območja, ki ga kamera vidi v ročnem načinu gledanja. Ročni način omogoča uporabniku, da prilagodi razpon na želeno območje in kamera bo vedno prikazala to temperaturno območje. Uporaba ročnega načina je najboljša, če se uporablja za prikaz temperaturnih razlik predmeta, ki si ga ogledujemo.

Omejitve termovizijske kamere
Ker se toplotna energija lahko odbija od sijočih površin, termovizijske kamere ne vidijo skozi steklo. Termovizijske kamere lahko uporabimo za zbiranje informacij o notranjosti
 stene, vendar skozi stene ne vidijo. Pomembno je tudi vedeti, da se termovizijske kamere ne smejo uporabljati kot edini odločilni dejavnik, da obstaja težava. Za potrditev težave je treba vedno uporabiti druge instrumente.

Termovizijska kamera PQWT CX320

6OPC [PF% U% M4ONC ~ NJGZE @ 6

1IBC3V7(4LL$TY2S520[KDW